Deltagelse I IEA EBC Annex 60 vedrørende beregningsværktøjer Modelica

Institut for Byggeri, By og Miljø

Formålet med dette projekt er at bidrage til det videnskabelige arbejde inden for IEA EBC Annex 60, som drejer sig om udvikling og demonstration af nye beregningsværktøjer. De overordnede resultater af Annex 60 vil være en guide, som demonstrerer hvordan teknologierne kan implementeres i løsninger, som ikke er muligt med traditionelle simuleringsprogrammer.

Projektbeskrivelse

IEA EBC Annex 60 drejer sig om udvikling og demonstration af en ny generation af beregningsværktøjer til bygninger og fælles energisystemer baseret på det åbne modelsprog Modelica og standarderne inden for Functional Mockup Interface (FMI). De forventede resultater vil være frit tilgængelige, open-source beregningsværktøjer, som vil være dokumenteret, validerede og verificerede. Beregningsværktøjer vil indgå i design og drift af bygninger, installationer og fælles energisystemer, så der opnås integrerede, robuste og ydelsesorienterede systemer med lavt energiforbrug og lav spidsbelastning.
Formål inde for IEA EBC Annex 60:
- Forskning og udvikling af modeller i en fælles, open-source infrastruktur, som tillader deling og implementering på markedet af bidrag til hidtil ukoordinerede aktiviteter inden for bygningssimulering baseret på Modelica.
- Forskning og udvikling af værktøjer, som sammenkæder objektorienterede CAD-systemer, bygningsdesignværktøjer og styringsværktøjer med Modelica, og som tillader implementering af disse modeller i praksis for at understøtte idriftsættelse af bygninger, styring og regulering samt kontrol og fejlsøgning.
Arbejdet i Annex 60 er opdelt i 3 delopgaver (Subtasks), og hver delopgave er opdelt i et antal aktiviteter (Activities). Yderligere information om Annex 60 findes på http://www.iea-annex60.org/index.html.
Formålet med dette projekt er at bidrage til det videnskabelige arbejde inden for delopgave 2 (Subtask 2), ”Validation and Demonstration”, aktivitet 2.3 (Activity 2.3) ”Software and, for designers, control providers and for students, cases studies that demonstrate how to use models to assist in the operation of buildings”.
De overordnede resultater af Annex 60 vil være en guide, som demonstrerer hvordan teknologierne kan implementeres i løsninger, som ikke er muligt med traditionelle simuleringsprogrammer.

Resultater

Projektet har resulteret i:

  • Modelica Annex 60 biblioteket er blevet udviklet. Dette arbejde harmoniserede den tidligere fragmenterede og ofte dublerede udvikling af biblioteker, og resulterede i et fælles udviklet bibliotek, der nu anvendes af fire store Modelica-biblioteker til byggesystemer.
  • Bygnings- og distriktsenergisimuleringsværktøjer baseret på FMI-standarden er blevet udviklet. Inden for rammerne af Annex 60 og ved anvendelse af FMI-standarden som Application Programming Interface (API) til forskellige simulatorer, var det muligt at tilkoble forskellige simulatorer.
  • En mekanisme er blevet udviklet til at omdanne en digital model af en bygning og dens energisystemer til Modelicakode, som derefter kan bruges umiddelbart til avanceret simulering af bygningens præstationer.
  • Casestudier til demonstrationsbrug har vist, hvordan disse teknologier kan anvendes til udformning og drift af bygnings- og distriktsenergisystemer. Casestudierne viste, at lavenergisystemer og øget netværksintegration nødvendiggør strukturelle ændringer i bygnings- og samfundsenergimodellering og simuleringsværktøjer og processer.

Key figures

Periode:
2014 - 2017
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
0,71 mio.
Støttebeløb:
1,50 mio.
Støtteprocent:
68 %
Projektbudget:
2,20 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64013-0566

Dokumenter

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger 1.50 mio. 0.71 mio.