EMoCrane – Energieffektive mobile kraner

EMoCrane formålet er at udvikle og afprøve en energieffektiv modulopbygget og batteridrevet elektrisk/hydraulisk enhed, der monteres som drivkraft for lastbilkraner. Ved at konvertere et højt dieselforbrug til elektrisk drift, reducerer løsningen CO2-emissioner, partikelforurening og støjbelastning fra intensivt benyttede tunge arbejdskøretøjer.

Projektbeskrivelse

EMoCrane formålet er at udvikle og afprøve en energieffektiv, modulopbygget og batteridrevet elektrisk/hydraulisk enhed, der monteres som drivkraft for lastbilkraner. Ved at konvertere et højt dieselforbrug til elektrisk drift, reducerer løsningen CO2 emissioner, partikelforurening og støjbelastning fra intensivt benyttede tunge arbejdskøretøjer. Den innovative ’plug-and-play’ teknologi adresserer et marked hvor der ikke i dag findes effektive, pålidelige og robuste batteridrevne løsninger. EMoCrane løsningen består af: (1) batterimodul der er drivkraft for kranens funktioner med en lithium-ion batteripakke, som dagligt bliver opladet i køretøjets hvileperiode. Afhængig af kranens arbejdsopgaver kan yderligere opladning ske på arbejdsstedet. Den konventionelle hydrauliske tilkobling af kranen til lastbilmotoren udgør et back-up system; (2) elektronisk modul der indeholder et system af energieffektive og robuste effektelektroniske komponenter til batteriladning og fungere som elektrisk drivlinje; (3) hydraulisk modul der er konfigureret således, at der opnås en energieffektiv forsyning af kranens funktioner ved genvinding af hydraulisk energi fra kranens bevægelser og anvendelse af optimerede komponenter. På grundlag af et stærkt projektpartnerkonsortium er EMoCrane innovationsbidraget, baseret på mobilisering, kombination og udvikling af kompetencer vedrørende: (1) batterielektrisk kraftudtag (E-PTO) koncept til udstyr på arbejdskøretøjer med lithium-ion batteriteknologi og effektelektroniske komponenter; (2) energieffektiv konfiguration af hydrauliske systemer med energigenvinding; (3) logistikoperationer med lastbilmonterede kraner. Udvikling og demonstration er målrettet: • Medio 2013: proof-of-principle prototype konstrueret og sendt til afprøvning • Ultimo 2013: funktionel prototype konstrueret og sendt til afprøvning • Medio 2014 – primo 2016: pilot serie med 25 enheder produceret og sendt til afprøvning. Målgrupperne er købere af ydelser fra lastbilkraner såvel som operatører, der leverer services til dem. Løsningen vil give en markant merværdi ved at reducere miljø og klimapåvirkninger, idet emissionerne af CO2, partikler og støj bliver reduceret. Ved anvendelse af den elektrisk/hydrauliske løsning anslås, at der kan spares 40-80 % af krankøretøjernes brændstofforbrug, som konverteres til en billigere anvendelse af strøm. Dét giver driftsøkonomisk grundlag for yderligere investering i teknologi, og en anslået tilbagebetalingsperiode på 3-5 år. Det vil også forbedre de miljø- og arbejdsrelaterede forhold ved mobile lastbilkraner. Det potentielle marked for den elektrisk/hydrauliske EMoCrane løsning anslås at være 1500 enheder per år, hvilket giver en omsætning på 450-750 millioner DKK. Forretningsmodellen er at producere den modulbaserede enhed som en ’plug-and-play’ løsning, der umiddelbart kan integreres i fremstillingsprocesserne hos lastbilkran OEM’er, hvorved der opnås omkostningsmæssige stordriftsfordele.

Resultater

Projektet har demonstreret at alle de opstillede målsætninger om mere energi-effektive mobile kraner kan og vil blive opfyldt, både enkeltstående og i kombination, hvorved væsentlige effektivitetsforbedringer opnås.

De industrielle deltagere har dels allerede bragt produkter, som resultat af projektet, på markedet, dels planlægges introduktion og produktions-skalering i 2018-19

Endvidere bruger SDU projektresultaterne som led i undervisningen indenfor power electronics.

Resultaterne vil, ud over et reduceret energiforbrug, også muliggøre et skift til fornyelige energikilder, reduktion af støj og varme og endelig en reduktion i luftforurening, både i global sammenhæng, og lokalt omkring køretøjet.

Key figures

Periode:
2013 - 2016
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
5,68 mio.
Støttebeløb:
5,56 mio.
Støtteprocent:
49 %
Projektbudget:
11,24 mio.

Kategori

Oprindelig title
EMoCrane – Energieffektive mobile kraner
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64012-0233

Dokumenter

Deltagere

Banke Accessory Drives (Banke ApS) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Banke Accessory Drives (Banke ApS) 2.37 mio. 2.37 mio.
Danfoss A/S 1.20 mio. 2.81 mio.
Syddansk Universitet 1.99 mio. 0.50 mio.