Energiforbrug i lavenergihuse - Deltagelse i IEA EBC Annex 58

Formålet med Annex 58 er at udvikle veldefinerede testmetoder som vil lede til mere realistiske inputparametre for komponenter og installationer og derved sikre mere pålidelige beregnede energiforbrug for bygninger. Det er desuden målet at udvikle avancerede statistiske evalueringsmetoder, som bedre kan karakterisere den dynamiske funktion af bygninger og komponenter.

Projektbeskrivelse
Målinger på nye og specielt nearly-zero-energi bygninger viser, at energiforbruget ofte er meget højere end det i designfasen beregnede energiforbrug. Det er derfor nødvendigt at udvikle veldefinerede testmetoder som kan lede til mere realistiske inputparametre for komponenter og installationer og derved sikre mere pålidelige beregnede energiforbrug for bygninger. For bedre at kunne forstå det aktuelle energiforbrug for en bygning vil Annex 58 desuden udvikle avancerede statistiske evalueringsmetoder, som bedre kan karakterisere de dynamiske forhold i bygninger og komponenter. Arbejdet vil blive udført som et internationalt samarbejde med Belgien som leder og med sandsynlig deltagelse fra Canada, Tjekkiet, Danmark, Estland, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Norge, Spanien, Holland, Storbritannien og USA. IEA Annex 58 gennemføres i perioden andet halvår 2011 - første halvår 2015 og er opdelt i 5 subtasks: State of the art, Optimering af full scale dynamiske tests, Dynamisk data analyse og karakterisering, Anvendelse af de udviklede metoder, Udvikling af et Network of execellence for de involverede afprøvningsfaciliteter. De udviklede metoder vil lede til mere realistiske energiforbrug i designfasen for nye og renoverede bygninger samt bedre karakterisering af de dynamiske forhold i eksisterende bygninger. Dette EUDP-projekt er afsluttet i oktober 2013 og vedrørte deltagelse i første halvdel af annex'et. EUDP projekt 64012-0250 vedrører deltagelse i anden halvdelen annex'et og forløber frem til annex'et afslutning i 2015.
Resultater

Målinger på nye og specielt nearly-zero-energi bygninger viser, at energiforbruget ofte er meget højere end det i designfasen beregnede energiforbrug. Det er derfor nødvendigt at udvikle veldefinerede testmetoder som kan lede til mere realistiske inputparametre for komponenter og installationer og derved sikre mere pålidelige beregnede energiforbrug for bygninger. For bedre at kunne forstå det aktuelle energiforbrug for en bygning vil Annex 58 desuden udvikle avancerede statistiske evalueringsmetoder, som bedre kan karakterisere de dynamiske forhold i bygninger og komponenter. Arbejdet vil blive udført som et internationalt samarbejde med Belgien som leder og med sandsynlig deltagelse fra Canada, Tjekkiet, Danmark, Estland, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Norge, Spanien, Holland, Storbritannien og USA. IEA Annex 58 gennemføres i perioden andet halvår 2011 - første halvår 2015 og er opdelt i 5 subtasks:
State of the art,
Optimering af full scale dynamiske tests,
Dynamisk data analyse og karakterisering,
Anvendelse af de udviklede metoder,
Udvikling af et Network of execellence for de involverede afprøvningsfaciliteter.
De udviklede metoder vil lede til mere realistiske energiforbrug i designfasen for nye og renoverede bygninger samt bedre karakterisering af de dynamiske forhold i eksisterende bygninger.

Dette EUDP-projekt er afsluttet i oktober 2013 og vedrørte deltagelse i første halvdel af annex'et. EUDP projekt 64012-0250 vedrører deltagelse i anden halvdelen annex'et og forløber frem til annex'et afslutning i 2015.

Key figures

Periode:
2012 - 2014
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
0,36 mio.
Støttebeløb:
0,92 mio.
Støtteprocent:
72 %
Projektbudget:
1,28 mio.

Kategori

Oprindelig title
Dansk deltagelse i IEA Annex 58
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Andet
Journalnummer
64011-0305

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut 0.55 mio. 0.29 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.38 mio. 0.07 mio.

Kontakt

Kontakperson
Søren Østergaard Jensen
Adresse

Teknologisk Institut. Center for Køle- og Varmepumpeteknologi, Gregersensvej, 2630 Taastrup, tlf. 72202000, www.teknologisk.dk; Partner: Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Informatik og Matematisk Modellering (IMM) (DTU Informatik)