Forankringsløsninger for store bølgekraftanlæg

Projektet formål er at designe, teste og udvikle kosteffektive forankringsløsninger for store, flydende, løst forankrede bølgekraftanlæg, samt at opbygge nationale kompetencer inden for design og modellering af forankringssystemer for bølgekraftanlæg.

Projektbeskrivelse

Den danske bølgeenergisektor består blandt andre af adskillige store flydende og løst forankrede bølgekraftanlæg, som har brug for specialdesignede forankringssystemer. For disse bølgekraftanlæg er det nødvendigt at reducere de resulterende forankrings- og strukturelle belastninger, hvilket kan gøres ved at gøre forankringsløsningerne mere eftergivende. Dette vil mindske omkostningerne til forankringsløsningen og anlæggets struktur og derved de overordnede omkostninger for anlægget og dets producerede energi, imens systemerne gøres mere pålidelige.

De deltagende anlæg er Floating Power Plant, Wave Dragon, Weptos og Leancon, som alle er på et udviklingstrin hvor de

enten har gennemført, eller står overfor at gennemføre, afprøvning af anlæggene til søs. De kræver alle sammenlignelige

forankringsløsninger, idet anlæggene er store, flydende, løst forankrede strukturer, der opererer på vanddybder omkring 30 – 100 m i fuld kommerciel skala. Dette projekt undersøger og sammenligner forskellige forankringsløsninger, der er brugbare for disse bølgekraftanlæg. Forankringsløsningerne bliver bedømt trinvist, for at gennemføre en systematisk og grundig evaluering.

Resultatet af projektet vil give erfaring og indsigt i udviklingen af forankringsløsninger for alle projektets partnere. Ydermere vil det give udviklerne detaljerede analyser af de forskellige forankringsløsninger, og evaluering disse priser og anvendelighed i praksis samt opbygning af nationale kompetencer inden for design og modellering af forankringssystemer for bølgekraftanlæg.

Resultater

Resultaterne fra projektet har vist sig at være meget vigtige i første omgang for de fire udvalgte WEC'er. Et omkostningsoverslag for fortøjningssystemet, på den givne placering og med den givne geometri er blevet udviklet. Projektresultaterne kan udnyttes i større målestok. Af særlig interesse for det større publikum er følgende punkter:

  • Identifikation af alternativ fortøjningsløsning til lavt mellemvand.
  • Validering af numerisk model med standardiseret metode og kvantificeret fejlområde.
  • Identifikation af automatiserede optimeringsværktøjer, der tillader et brugervalg efterfølgende.
  • Endvidere kan omkostningsdatabasen være et vigtigt resultat af projektet, hvis det vil være muligt at frigive som open source. Dette blev ikke identificeret som et resultat i starten af ​​projektet.

Resultaterne af projektet er blevet formidlet gennem en række udbredelses aktiviteter. Det er vigtigt at bemærke, at resultaterne blev præsenteret flere gange til relevante danske og internationale interessenter for at øge bevidsthed om fortøjningsspørgsmål og mulige løsninger. På disse interessent møder, var andre relevante institutioner som DTU, DHI og Offshoreenergy.dk til stede.

Det er vigtigt at bemærke, at projektet resulterede i styrkelse af den høje internationale ekspertise for Danmark både inden for bølgeenergi og meget mere generelt i fortøjningsløsninger til offshore-fornyelige strukturer. Den viden, der blev indsamlet under projektet, er allerede nu i brug i andet projekt.

Key figures

Periode:
2014 - 2018
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
1,74 mio.
Støttebeløb:
5,86 mio.
Støtteprocent:
77 %
Projektbudget:
7,61 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bølge
Journalnummer
64014-0139

Dokumenter

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 3.62 mio. 0.69 mio.
FLOATING POWER PLANT A/S 0.34 mio. 0.22 mio.
WAVE DRAGON ApS 0.34 mio. 0.23 mio.
WEPTOS A/S 0.31 mio. 0.21 mio.
LEANCON Wave Energy 0.34 mio. 0.23 mio.
Chalmers University of Technology 0.41 mio. 0.05 mio.
Tension Technology International, Ltd. 0.51 mio. 0.13 mio.