IEA Bioenergy Task 40

Formålet med projektet er at arbejde for forsyningssikkerhed, og dokumentere efterspørgsel i et bæredygtigt bioenergi marked med international handel. Samtidig erkendes forskelle i vilkår for leverandører af biomasse og for slutbrugere af biomasse. Nye forbehandlings- og konverteringsteknologier for biomasse vil blive analyseret.

Formålet med projektet var at arbejde for forsyningssikkerhed, og dokumentere efterspørgsel i et bæredygtigt bioenergi marked med international handel. Samtidig erkendes forskelle i vilkår for leverandører af biomasse og for slutbrugere af biomasse. Nye forbehandlings- og konverteringsteknologier for biomasse vil blive analyseret.
Projektbeskrivelse

1. Vurdering af bæredygtige biomasseressourcer til det internationale marked på tværs af forskellige regioner i verden. Task 40 vil analysere kommende og lovende områder for mobilisering af biomasseressourcer (fx Rusland, Colombia og andre LA-lande, lande i SE Afrika, Australien og New Zealand osv.)

 2. Undersøgelse og forståelse af den fremtidige efterspørgsel efter biomasse fra det brede biobaserede økonomiske perspektiv. Arbejdsprogrammet dækker et studie i NYE TEKNOLOGIER for bioraffinering og biokemikalier (herunder samarbejde med Task 42). Desuden flere mindre undersøgelser af udbud, handel og efterspørgslen efter biometan (baseret på fermentering og termisk forgasning ), efter biobrændstoffer til luftfart og skibsfart, og efter naturlige fibre og biomaterialer .

3. Bæredygtighed og certificering. Task 40 har haft en dybtgående indflydelse på den internationale debat om bæredygtighedskriterier, og bør fortsætte med at have det. Arbejdet omfatter en samlet oversigt og vurdering af udviklingen af kriterier samt analyse af konsekvenserne for biomassemarkeder og handel. Samtidig henledes opmærksomheden på de begrænsninger som certificering giver, og hvordan disse kan løses. Det vurderes også hvilke andre måder der kan sikres bæredygtighed på.

4. Støtte forretningsudvikling og forretningsmodeller for biomasseforsyning og forsyningskæder. Undersøgelse af kravene for biomasse og biobrændstoffer som bulkvare vil spille en central rolle, og vi vil analysere den hidtidige udvikling af vigtige biomassemarkeder og foreslå hvordan forholdene kan forbedres. Også virkningerne af nye forbehandlingsteknologier som TORREFACTION i forbindelse med handel vil fortsat stå højt på dagsordenen (fortsat samarbejde med Task 32 er blevet aftalt).

5. Bidrage til udvikling og udbredelse af avancerede analyseværktøjer for at forbedre forståelsen af den førte offentlige politik samt af den potentielle fremtidige markedsudvikling og dens konsekvenser. I de seneste år har både Task 40 medlemmer og eksterne samarbejdspartnere gjort betydelige fremskridt i opbygningen af analyse-og modelleringsværktøjer, som forbedrer indsigten i forhold som: 1. Biomasse ressourcetilgængelighed. 2. Design og økonomiske konsekvenser af infrastruktur. 3. Kvantitative vurderinger af virkningerne af de politiske foranstaltninger (incitamenter, mål, bæredygtighedskrav), herunder bottom-up modeller og makroøkonomiske modeller.

Resultater
Danmark har været repræsenteret i IEA Task 40 i en treårsperiode (2013-2015) af Dansk Teknologisk Institut (officiel repræsentant) og HOFOR (støtte repræsentant). Centrale aktiviteter har været deltagelse i IEA Task 40 møder og relaterede workshops og konference aktiviteter. DTI har været aktivt involveret i en række undersøgelser. Større undersøgelser var Teknologisk Institut der har været den førende forfatter af en opdateret version af "Country Report Danmark" i 2014 og "Torrefaction undersøgelsen", der er skrevet i 2015 og blive offentliggjort i 2016. Bortset fra, at Teknologisk Institut har givet input og data specifikt for Danmark til Task 40 nyhedsbrev og talrige andre undersøgelser, workshopper og publikationer inden for IEA Task 40.
DTI deltagelse i opgaven blev støttet af Det danske energisystem teknologisk udvikling og demonstration (EUDP) under projektet No. J.nr. 64012-0252

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
0,31 mio.
Støttebeløb:
0,40 mio.
Støtteprocent:
56 %
Projektbudget:
0,71 mio.

Kategori

Oprindelig title
Dansk medlemsskab 2013-2015. IEA Bioenergy Task 40
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64012-0252

Dokumenter

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut 0.40 mio. 0.31 mio.