PUR-LOAD Bærende Polyurethanbaseret byggesystem

Formålet med dette projekt er at anvende unikke, energieffektive, bærende polyurethanbaserede paneler i et særligt byggesystem. De bærende paneler indgår i et fuldskala demonstrationsbyggeri og omfatter både i byggeriets ydervægge, tag, dæk og terrændæk. Implementeringen realiseres i opførelsen af et tæt-lav byggeri i samarbejde med en pilotkunde.

Projektbeskrivelse

Herværende projekt har til formål at demonstrere anvendelse af et innovativt byggesystem baseret på polyurethan paneler i et fuld-skala boligbyggeri. Byggesystemet og teknologien bag rummer potentiale for betydelig optimering i boligbyggeriet både i det nationale og i internationale markeder.
Teknologien er baseret på en videre udvikling af plyurethan paneler, der i dag anvendes i stor udstækning i køle-og frysehusindustrien.
I dette projekt vil det blive demonstreret, hvordan unikke termiske kapaciteter kan kombineres med strukturelle egenskaber i et byggesystem, der omfatter både klimaskærm, isolering og strukturel ramme og skaber unikke muligheder for optimering af det industrialiserede byggeri.

Ovenstående kombination danner afsæt for et byggesystem, der både rummer en lang række fordele i forhold til eksisterende byggesystemer og – metoder, der samtidig skal leveres til en konkurrencedygtig pris som følge af en industrialiseret fremstillingsproces.
Projektansøger har mange års erfaring i fremstilling af polyurethan paneler og er støttet af kernekompetencer inden for udvikling af byggesystemer fra både Aalborg Universitet og førende rådgivende virksomheder fra byggebranchen.
Et pilotprojekt er klar til at anvende systemet i en kommende fuldskala boligbyggeri, når produktudviklingsprocessen er afsluttet.

Se prøvehus
Resultater

Formålet med herværende projekt er at gennemføre et fuldskalademonstrationsprojekt med brug af særligt energieffektive og lastbærende polyurethanpaneler til både bærende facademure, tagdæk, etagedæk, terrændæk og lette skillevægge. Projektet gennemføres med opførelse af 23 boliger som tæt-lav byggeri i tæt samarbejde med en udvalgt pilotkunde. Med dette projekt ønsker en partnerkreds omkring teknologien at demonstrere, hvordan det er muligt at integrere lastbærende og stabilitetsgivende konstruktion for panelerne i produktionsprocessen og hermed udvikle et produkt med særligt værdifulde egenskaber for elementbyggeriet. Fordelene kan kort opregnes til:

  • Anvendelse af Polyurethan som central isoleringskomponent. Polyurethan har en isoleringsevne der er ca. 33 % bedre end en række almindeligt anvendte isoleringsprodukter. Den forbedrede isoleringsværdi kan bl.a. medføre, at bygninger kan opføres med slankere facademure.
  • Integreret bærende konstruktion i elementet, der sikrer en simpel og fejlreducerende montageproces samt en forkortet byggetid.
  • En integreret klimaskærm, som reducerer mulighed for byggeskader som følge af vejr både under opførelse og i forbindelse med efterfølgende drift.
  • En let konstruktion der sikrer forbedret arbejdsmiljø for de udførende entreprenører.

Anvendelse af polyurethan som isoleringsmateriale i byggeriet særligt som facadeisoleringspaneler uden lastbærende funktion er en teknologi som har været anvendt i en årerække bl.a. i Tyskland. I Danmark har udbredelsen været betydeligt mindre i forhold til især markedsdominerende mineraluldsbaserede produkter. Selvom udbredelsen i udlandet er stor, er denne kendetegnet ved at polyurethan anvendes udelukkende med fokus på de særlige termiske egenskaber – som isoleringspaneler. Hermed reduceres polyurethanelementets fordel til udelukkende at være en marginalbetragtning om bedre isoleringsværdi, der bl.a. i Danmark har været tilstrækkelig til at øge udbredelsen. I dette projekt vil partnerkredsen derimod demonstrere, at når en række øvrige funktionaliteter, udover termiske egenskaber integreres i et polyurethanpanel, opnås en teknologi med et betydeligt antal fordelagtige egenskaber, som kan implementeres i store dele af boligbyggeriet.

Key figures

Periode:
2014 - 2018
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
4,36 mio.
Støttebeløb:
6,52 mio.
Støtteprocent:
60 %
Projektbudget:
10,89 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Demonstration
Journalnummer
64013-0546

Dokumenter

Deltagere

DC-System Insulation (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
DC-System Insulation 3.40 mio. 2.27 mio.
KUBEN MANAGEMENT A/S 0.88 mio. 0.88 mio.
GRONTMIJ A/S 0.44 mio. 0.66 mio.
Arkitektfirmaet N. Krogh Madsen 0.63 mio. 0.42 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 1.16 mio. 0.13 mio.
Smart City DK 4.32 mio. 2.88 mio.