Udvikling og demonstration af lavenergifjernvarme til lavenergibyggeri

Der udvikles et designkompleks for et fjernvarmesystem, der med nye teknologier, materialer og driftsformer kan reducere totalomkostningerne så meget, at det kan forsyne fremtidens lavenergibebyggelser på rentable vilkår. I projektet udvikles prototyper af nye hovedkomponenter, og konceptet demonstreres i praksis.

Projektbeskrivelse
Det er projektets formål at udvikle et designkoncept for fremtidens fjernvarme, der ved at anvende nye teknologier, materialer og driftsformer kan reducere totalomkostningerne ved fjernvarme og danne grundlag for en ny 'de- facto' standard for fjernvarme til lavenergibyggeri på fjernvarmeindustriens nationale og internationale markeder. Projektet tager afsæt i lave fjernvarmetemperaturer og fuld udnyttelse af de muligheder, der er for at levere fjernvarme ved små effekter/flow, hvis belastningen til rumvarme og især brugsvand udjævnes over døgnet. Til effektuering af designkonceptet udvikles prototyper for hovedkomponenter i distributions- og anvendelsesleddet og konceptet demonstreres i en udvalgt nyudstykning
Resultater

Den store udfordring for traditionelle fjernvarmeløsninger til lavenergibyggeri er relativt store varmetab fra ledningsnet og investeringsomkostninger. Det er projektets formål at udvikle et designkoncept, der kan reducere disse omkostninger og blive ny de-facto" standard for fjernvarme til lavenergibyggeri. Designkonceptet er baseret på at udjævne forbruget over døgnet og reducere fremløbstemperturen til frobrugerne mest muligt. En ny type fjernvarmeunit med varm brugsvandsforsyning gennem gennemstrømningsveksler tilsluttet en beholder på fjernvarment primærside gør det muligt. Til at bestemme design- og driftsparametre er opbygget en simuleringsmodel i TRNSYS af fjernvarmeunitten, hvor bl.a. beholderstørrelse (60-200 liter) og dimensionerende ladeflow (120-12 kg/h) er bestemt. For et område med 92 lavenergifamiliehuse klasse 1 (42,6 kWh/m2) er der udlagt et ledningsnet på baggrund af hydrauliske og termiske analyser i beregningsprogrammet TERMIS. Ledningsnettet er opbygget i twinrør isoleret med effektiv PUR-skum med diffusionsbarriere og sammenlignet med 3 andre typer fjernvarmesystemer. For et traditionelt system med enkeltrør og høje fjernvarmetemperaturer beregnes et varmetab på 36%, hvor varmetabet for det nye designkoncept er helt ned til 12%. Der er minimal forskel på anlægsomkostningerne for de 4 fjernvarmesystemer. I det nye designkoncept er udgifterne til rør reduceret væsentligt på grund af mindre dimensioner og twinrørsløsningen. Til gengæld er fjernvarmeunitten lidt dyrere. Der er foretaget en samfundsøkonomisk vurdering af systemerne og af en alternativ løsning med individuelle varmepumper i stedet for fjernvarme. Resultatet er, at fjernvarme er fuldt konkurrencedygtigt med varmepumper. Der er udviklet en prototype fjernvarmeunit, som er dokumenteret ved forskellige test. Desuden er der udviklet prototype fjernvarmerør i twinudførelse og i meget små dimensioner 14/14/110 mm (fremløb-/retur-/kappediameter) med en varmeledningsevne for PUR-skummet på 0.022-0.024 W/(mK), hvilket er i overensstemmelse med forudsætningerne i analysen. 2 demonstrationsområder er identificert for demonstration af konceptet i næste fase af projektet.

Key figures

Periode:
2007 - 2008
Bevillingsår:
2007
Egen finansiering:
0,90 mio.
Støttebeløb:
1,86 mio.
Støtteprocent:
67 %
Projektbudget:
2,76 mio.

Kategori

Oprindelig title
Udvikling og demonstration af lavenergifjernvarme til lavenergibyggeri
Program
EFP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
33033-0105

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.

Kontakt

Kontakperson
Holm Christiansen, Christian
Adresse

Øvr. Partnere: LOGSTOR A/S; Danfoss District Heating; COWI A/S; BYG-DTU; Energitjenesten Midt-Nord