Solceller i metermål

Projekt
infinityPV

infinityPV udvikler trykte solceller i papirtynd plastfolie. Teknologien udvikles i et nyt EUDP-projekt, der skal munde ud i solceller til skuret, carporten eller drivhuset.

Forestil dig en avispresse, der i stedet for dagens nyheder trykker solceller. Sådan cirka foregår produktionen hos danske infinityPV, der arbejder på at modne en ny type plastsolceller, der kan klippes ud på mål alt efter, hvilken effekt i watt, man ønsker.

”Vil du have 10 watt, trykker maskinen en meter. Vil du have 100 watt, trykker vi ti meter. Teknologien er næsten uendeligt skalerbar,” siger Frederik C. Krebs, direktør i infinityPV.

Efter mange års forskning og udvikling etablerede han virksomheden i 2014, der med base i Jyllinge arbejder på at modne de tynde solceller til markedet. Det sker blandt andet med 1,3 mio. kroner fra EUDP, som støttede infinityPV’s arbejde med småelektronik til solcellerne i 2018.

”Kernen i projektet er at få modnet elektronikken i solcellerne – og at få det skaleret. Et klassisk solcellepanel vejer måske 25 kg. Vores vejer 100 gram per kvadratmeter. Ydelsen er lige nu ringere end klassiske solceller, en faktor 2,5 per areal, men vi forbedrer både ydelsen og holdbarheden løbende,” siger Frederik C. Krebs, der fremhæver plastsolcellernes lave vægt som et konkurrenceparameter.  

”I praksis forventer vi, at markedet for vores solceller først og fremmest bliver det lille haveskur – solceller til byg-selv-folket, som de selv kan holde øje med. Det her gør, at folk får et forhold til solcellerne; at de selv forstår dem og bruger dem. Mit ønske er, at verden vænner sig til at bruge energien bedre,” siger Frederik C. Krebs, der i første omgang selv sælger produktet, der dog efter planen også skal i salg i diverse byggemarkeder.

Hurtigere i gang

Ud over at færdigmodne teknologien i plastiksolcellerne arbejder infinityPV også på en app-løsning, der skal gøre anvendelsen af de tynde solceller smartere.

”Man skal kunne styre sin strøm på haveskuret fra mobiltelefonen, så du kan se, hvad du har,” siger Frederik C. Krebs, der selv har lagt 1,6 mio. kroner i EUDP-projektet.

 ”Som virksomhed skal man ikke have 100 procent støtte. Man skal så langt ned støtteprocentmæssigt, at man sikrer, at vi ville have gjort det selv alligevel. Støtten gør bare, at man kan komme i gang meget hurtigere. Projektet her er et lille projekt budgetmæssigt – men det har enorm betydning,” siger Frederik C. Krebs, der forventer at hente virksomhedens egen investering i udvikling hjem i 2022, når produktet for alvor er i handelen.

”Når vi tænker solceller, så er det ganske få producenter i Asien, der laver det. Nu har vi faktisk en dansk produktionsvirksomhed, der laver alt selv. Det synes vi i al beskedenhed er ret godt – og vi har store forventninger til fremtiden for de tynde solceller,” slutter Frederik C. Krebs.

Emne