Analyser af elforbruget på time-niveau

Elforbruget, men også forbrugsprofilen på time-niveau, vil ændre sig over tid. Baseret på data fra time-målte forbrugere analyserer vi, hvad der påvirker time-profilen og hvordan denne vil ændre sig. Time-profilen stiller væsentlige krav til produktions-, og transmissionskapaciteter samt til behovet for fleksibiliteten i et færdigt el-system.

Projektet skulle skabe bedre indsigt i timeforbruget for typiske el-kunder ved at gennemføre kvalitative analyser af time-el-forbruget hos individuelle forbrugere. Forbruget blev sammenholdt med socioøko-nomiske, demografiske, sektorbaserede og teknologiske variable, således at man kunne sammenligne forventede fremadrettede forbrugs- og produktionsprofiler samt give mulighed for at udvikle værktøjer, som retter sig mod at udnytte potentielle fleksibiliteter på både nationalt og lokalt niveau.

Projektbeskrivelse

Baseret på timemåling af elforbruget hos individuelle forbrugere koblet til socioøkonomiske, demografiske, tekniske og sektor data fra Danmarks Statistik analyseres hvordan forbrugsprofilerne varierer mellem kategorier af forbrugere og hvad der påvirker profilerne. Ve dat at kvantificere effekter udvikles modeller der anvendes til langsigtede fremskrivninger af det totale elforbrug på time-niveau opgjort på forskellige geografiske områder. Disse fremskrivninger er basis for analyser af hvor meget produktions-, transmissions og distributionskapacitet, der skal være ril rådighed. Desuden analyseres behovet for fleksibilitet i det fremtidige energisystem og i hvilket omfang politiske tiltag og forretningsmodeller for efterspørgselsfleksibilitet kan bidrage til at integrere vedvarende energi teknologier og reducere behovet for net udbygninger.

Resultater

Elforbruget, men også forbrugsprofilen på time-niveau, vil ændre sig over tid. Baseret på data fra time-målte forbrugere analyseredes, hvad der påvirker time-profilen og hvordan denne vil ændre sig. Time-profilen stiller væsentlige krav til produktions-, og transmissionskapaciteter samt til behovet for fleksibiliteten i et elsystem.
Projektet analyserede behovet for fleksibilitet i det fremtidige energisystem, og i hvilket omfang politiske tiltag og forretningsmodeller for efterspørgselsfleksibilitet kan bidrage til at integrere vedvarende energiteknologier og reducere behovet for elnet-udbygninger.
Projektet har givet viden om forskellige kundetypers time-forbrugsprofil for el. Det er første gang, at denne type data er anvendt på denne måde. Med udgangspunkt i forbrugsprofilerne er der udviklet scenarie-modeller til langsigtet fremskrivning af timeforbruget nationalt-, i kommuner og på lokalområder. På grund af den forven-tede introduktion af varmepumper, elbiler og store datacentre forventes forbrugsniveauet at stige og forbrugs-profilen at ændre sig markant i fremtiden. Betydningen af ændret forbrug og profil for energisystemet er analy-seret ved anvendelse at energisystemmodellen Balmorel.
En væsentlig konklusion fra analysen er, at behovet for investeringer i ny produktions- og distributionskapaci-teter i væsentlig grad afhænger af eksisterende produktionsfleksibilitet i systemet samt omfanget af forbrugs-fleksibilitet.

Key figures

Periode:
2017 - 2021
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
0,66 mio.
Støttebeløb:
4,90 mio.
Støtteprocent:
88 %
Projektbudget:
5,57 mio.

Kategori

Oprindelig title
Analyser af elforbruget på time-niveau
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64017-0019

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 3.85 mio. 0.43 mio.
Københavns Universitet 0.69 mio. 0.08 mio.
Norwegian University of Science 0.22 mio. 0.02 mio.
TREFOR El-net 0.14 mio. 0.13 mio.

Kontakt

Kontakperson
Frits Møller Andersen
Adresse

Produktionstorvet, DTU-bygning 426

Email
fman@dtu.dk