CASH Pump - Intelligent styring og aggregering af varmepumper i små og mellemstore virksomheder

Formålet med CASHPump er at demonstrere en økonomisk attraktiv løsning for SMV-ejere af varmepumper, med henblik på levering af balancekraft. Dette imødekommer udfordringen ved at balancere el-nettet med en voksende andel af fluktuerende, vedvarende energi og samtidig mindske afhængigheden af kraftværker baseret på fossile brændstoffer, som leverer balancekraft i dag.

Projektbeskrivelse

Projektet CASHPump vil tranformere det tekniske potentiale ved intelligent styring af varmepumper (VP) til en kommerciel løsning til gavn for små og mellemstorvirksomheder (SMV), der er varmepumpe ejere (VP), aggregator, balanceansvarlig (BRP) og systemansvarlig(TSO).

CASPump kombinerer et unikt hardware setup med forecasting metoder integreret i en eksisterende portefølje af regulérkraft, styret ved en uafhængig aggregator. Succesfuld udførelse frigør en indtægtskilde for SMV-ejere af VP, ved at forbinde dem til et stadigt mere attraktivt marked med regulérkraft gennem en aggregator. Til TSO og BRP tilbydes en hurtig og pålidelig kilde af ren regulérkraft, samt mindskning af behovet for betydelige investeringer i en (ubrugt) kapacitet.  

Projekt CASHPump bygger på et partnerskab mellem en uafhængig aggregator (EConGrid), varmeleverandør (EWII Energi) og et universitet (DTU).

Teknologien baseres på yderligere udvikling af forecast-modellen, udviklet i CITIES-projektet (DTU); styringshardware udviklet i EcoGrid-projektet (EConGrid) og udvikling af en sotwareløsning til at integrere model og data i EConGrid´s eksisterende platform. Hele systemet vil blive installeret og grundigt testet i eksisterende VP-installationer SMV igennem to sæsoner.

Læs mere her.

Resultater

Formålet med CASHPump-projektet var at udvikle og demonstrere en løsning som muliggør leverance af systemydelser til elmarkedet fra varmepumper installeret i små og mellemstore virksomheder. Projektet fokuserede på udvikling og demonstration af:

  1. Model til forecast af varmebehov baseret på få sensorinput og beregning af potentialet for aktivering for en aggregator.
  2. Integration i aggregatorsoftware, som kan pulje varmepumpeaktivering med andre fleksible enheder og muliggør aktivering.
  3. Systemkonfiguration med styringshardware, sensorer og buffertank, som er kommercielt skalerbart både til nye installationer og retrofit på eksisterende.
  4. Skabelon for standardaftalen imellem aggregator og varmepumpeejer til fremtidig kommercialisering.

Teknologien blev demonstreret på Strib Bibliotek, over en seks måneders periode. Det har vist sig, at teknologien ikke umiddelbart var rentabel i sin nuværende form, da kundegrundlaget var for nichepræget, og tarifstrukturen ikke understøttede forretningsmodellen. Projektet har dog givet vigtig læring til projektpartnerne, som kan bruges i andre henseender.

Key figures

Periode:
2016 - 2019
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
1,49 mio.
Støttebeløb:
1,47 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
2,96 mio.

Kategori

Oprindelig title
Kommerciel forecasting og aggregering af SMV varmepumper
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64016-0053

Dokumenter

Deltagere

EConGrid ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
EConGrid ApS 0.68 mio. 1.16 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.61 mio. 0.07 mio.
TREFOR El-net 0.17 mio. 0.26 mio.

Kontakt

Kontakperson
Stanislava Wimmer Bøgeskov-Jensen
Adresse

Navervej 10

7000 Fredericia