Dansk deltagelse i IEA-projekt Annex 63 Lokal implementering af energi strategier

Mange danske kommuner har ambitiøse målsætninger for CO2-reduktion, men kun få er kommet i gang med at implementere disse mål og dermed fremme energieffektivitet og grøn vækst. Formålet med dansk deltagelse i IEA EBC Annex 63 er at blive klogere på den vanskelige implementering og derved bane vej for CO2-reduktion og en stærkere grøn vækst.

Projektbeskrivelse

Formålet med arbejdet i EBC Annex 63 er at udvikle strategier og vejledninger til at styrke konkret implementering af mål for øget energieffektivitet i lokalsamfund. Arbejdet i dette projekt adskiller sig dermed på to centrale områder:

  • Det udbreder fokus fra enkeltbygninger til byer og bydele samt kommuner. Der er efterhånden megen viden om energieffektivisering på bygningsniveau, mens der mangler viden om og strategier for indsatser på større og mere komplekse skalaer med en flerhed af bygninger og anvendelser.
  • Det sætter fokus på de komplekse implementeringsstrategier, når mål skal omsættes til praksis. Selv om der er mange teknologiske løsninger til rådighed, så tages disse for sjældent i anvendelse. Forskning viser, at det kræver en særlig indsats at drive disse implementeringsprocesser, der skal gøre op med eksisterende vaner og etablere nye praksisser.

Dette projekt sætter således energieffektive teknologier og metoder ind i en konkret lokal sammenhæng og skaber viden om mulige strategier, værktøjer og kompetencer til implementering i praksis. Det er afgørende for implementeringen, at lokale interessenter (myndigheder, borgere, institutioner og energiselskaber) involveres, og projektet har fokus på borger inddragelse og samarbejde mellem interessenter.

Ideen bag den danske deltagelse er at tage udgangspunkt i case studie af danske kommuner, der har taget udfordringerne med implementering op, (Subtask C) og derved generere input til både ’Methodology’ (Subtask A) og ’Planning Process’ (Subtask B). Ansøgerne, Cenergia, DIST og DTU, vil derfor involvere interesserede kommuner og andre interessenter til at bidrage aktivt til vidensgenerering og formidling. De danske erfaringer med en dialogorienteret tilgang er et vigtigt input fra Danmark til IEA-projektet.

De tværfaglige casestudier inkluderer analyser af infrastruktur på lokalsamfundsniveau, planlægningspraksisser samt institutionelle kapaciteter. Gennem analyseprocessen får de deltagende kommuner sparring til at styrke deres implementeringsprocesser. Da det er et IEA-projekt lægges også vægt på informationsudveksling og formidling, både internationalt og nationalt. Den nationale formidling skal sikre, at IEA projektets samlede udbytte kan komme ud til danske kommuner/interessenter. Et andet resultat er udarbejdelsen af et socioteknisk evalueringsværktøj, der skal styrke lokal viden om implementeringsmuligheder.

I National kontekst anser vi det for vigtigt at deltage i IEA-projektet, således at arbejdet skaber værdi både for IEA og i Danmark. Der arbejdes ud fra behovet for en større forståelse af den bymæssige ’hub’. En øget viden og nye værktøjer til bred implementering vil styrke danske virksomheder og kommuner til at realisere grøn udvikling og vækst.

Resultater

Mange danske kommuner har ambitiøse målsætninger for CO2-reduktion, men kun få er kommet i gang med at implementere disse mål og dermed fremme energieffektivitet og grøn vækst. Formålet med dansk deltagelse i IEA Annex 63 projektet var at blive klogere på den vanskelige implementering og derved bane vej for CO2-reduktion og en stærkere grøn vækst. I projektet fandt man ud af, at problemet med at implementere energistrategier er kompleks, og det ikke er muligt at beskrive problematikken på én bestemt måde, da den er varierende ift. bl.a. bydel, kommune og land, samt at vejen til implementeringen ikke er lineær, men består af en masse iterative processer. Det kunne ses, der var til fælles for de bydele, der var lykkedes med at implementere deres energistrategi var, at der var en forkæmper (Champion), der formåede at navigere i kompleksitet og sørge for, at de rigtige greb kom i spil i det rette øjeblik for til sidst at komme i mål med energimålet.

Key figures

Periode:
2014 - 2017
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
0,71 mio.
Støttebeløb:
1,97 mio.
Støtteprocent:
73 %
Projektbudget:
2,68 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64013-0563

Dokumenter

Deltagere

Cenergia Energy Consultants (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Cenergia Energy Consultants 0.77 mio. 0.41 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.66 mio. 0.12 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.54 mio. 0.18 mio.