Demonstration af AD Booster systemet for øget biogasproduktion

Formalet med projektet er at demonstrere en op til 50% stigning i biogasproduktion ved brug af AD Booster system på biogasanlæg til forbehandling af forskellige typer af organiske fibre, såsom halm og andre biomasser med højt fiberindhold, som normalt betragtes som uegnet til biogas produktion.

Projektbeskrivelse

Målet er at demonstrere effekten af AD Booster systemet i en kommerciel skala. AD Booster systemet vil gøre det muligt for nye og eksisterende biogasanlreg for at øge biogasproduktionen fra fibre.

Projektet vil validere AD Booster systemets ydeevne i forbindelse med en traditionel biogas proces og det vil demonstrere systemets ydeevne med biomasser, såsom halm og græs. Projektet vil designe, bygge, installere og drive et AD Booster anlreg pa Ribe Biogas. Anlregget vil være repræsentativ for et kommercielt biogasanlæg. Anlægget vil have en kapacitet pa 2 tons vådt fiber materiale pr. time. Testprogrammet vil bestå af 4 periode på 4 til 5 måneder, hvor forskellige typer organiske fibre testes. Anlægget testes først med fiber fra biomassen pa Ribe Biogas for at vise AD Booster systemets betydning for et traditionelt biogasanlægs ydeevne. Derefter vil efterfølgende test perioder undersøge AD Booster systemet, som forbehandlingsmetode for lav-værdige biomasser typer med højt fiberindhold, der normalt ikke er egnet til biogas produktion i en traditionel anaerob rådnetank.

En vellykket gennemførelse af dette projekt vil muliggøre kommerciel anvendelsen af AD Booster anlæg på nye og eksisterende biogasanlæg, specielt i Europa, hvor produktion af vedvarende energi understøttes af lovgivningen.

Resultater

Formålet med projektet var at gennemføre en fuldskala test af AD-Booster processen for at verificere de resultater, som var opnået tidligere i laboratoriet og ved pilotforsøg. Til dette formål blev en 2 ton/time AD-Booster konstrueret ved Ribe Biogasanlæg. Igennem forsøg med forskellige reaktorer, som var direkte sammenlignelige, opnåede vi ca. 3 gange højere gasproduktion i de reaktorer, som modtog materiale, som havde været igennem AD-Booster processen sammenlignet med den reaktor, som fik det samme- men ikke AD-Booster behandlede- materiale. Fra den målte methan produktion i reaktorerne var det muligt at vise, at methan udbyttet fra gyllefibre stiger 2,5 gang efter behandling i AD-Boosteren fra ca. 90 m3/ton VS til ca. 220 m3/ton VS. AD-Booster anlægget på Ribe Biogas kunne opereres konstant over lange perioder uden længere stop og med svagt stigende udbytte, som følge af en løbende optimering. Resultaterne viser klart, at teknologien har en høj modningsgrad, og er rede til fremtidig udbredelse i større skala. Den positive demonstration har medført kommerciel interesse for AD-Boosteren, og et 12 ton/time AD-Booster system er nu under detaljeret planlægning med en mulig konstruktions- og start-up dato i 2018. Den nye teknologi gør det muligt for biogasanlæg at have en økonomisk drift kun ved brug af gylle, dybstrøelse og andre fibre såsom græs og halm og uden tilsætning af organiske affaldsprodukter og energiafgrøder som energimajs. AD-Boosteren understøtter direkte udviklingen imod udfasning af fossile brændstoffer i den danske energisektor, og forventes i fremtiden at bidrage til væksten i biogassektoren.

Key figures

Periode:
2015 - 2017
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
8,98 mio.
Støttebeløb:
15,64 mio.
Støtteprocent:
61 %
Projektbudget:
25,49 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Projekttype
Demonstration
Journalnummer
64015-0029

Dokumenter

Deltagere

BioVantage.dk ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
BioVantage.dk ApS 10.89 mio. 7.26 mio.
GRONTMIJ A/S 0.31 mio. 0.47 mio.
Ribe Biogas 2.41 mio. 0.78 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 2.03 mio. 0.47 mio.