Flexible CHP from Biogas based on Waste Biomass

Det danske energisystem kommer i fremtiden i stigende grad til at efterspørge fleksibel elproduktion. Produktionen på biogasanlæg kan reguleres ved tilsætning af letomsættelig, koncentreret biomasse. Projektet etablerer vidensgrundlaget for anvendelse af samensileret roetop og halm, restbiomasser, der udgør en stor, hidtil upåagtet ressource.

Nærværende projekt har undersøgt, hvordan ensilage af roetop og halm kan anvendes til regulering i elsystemet. Dette indebærer både generel og ”on demand” regulering i biogasproduktionen. Projektresultatet viser, at ensilageblandinger af roetop og halm fungerer som substrat til biogasproduktion. Hvis blandingen består af 75 % roetop og 25 % halm viser erfaringerne fra projektet, at der ikke er noget saftafløb.
Projektbeskrivelse
Projektet har til formål at tilvejebringe den nødvendige teknologiske viden så biogasanlæg i fremtiden akan anvende ensilage bestående af roetop og halm i en blanding. Projektet omfatter ensileringsforsøg i laboratorie og pilotskala med henblik på at finde den rigtige måde at lagre biomassen. Meningen er, at halmen i skal opsuge saftafløbet. Det forventes, at forskellig snitlængde har betydning for evnen hertil, ligesom det forventeligt har betydning for håndterbarheden i biogasanlægget, og sandsynligvis også for gasudbyttet. Den optimale blanding skal findes. Derefter gennemføres udrådningsforsøg med henblik på at fastlægge gaspotentialet i ensilagerne, og særligt, om der kan spores synergieffekter. endelig udføres kontinuerte udrådningsforsøg for at klarlægge i hvor høj grad ensilageblandingen kan anvendes til at øge gasproduktionen med kort varsel, med henblik på at øge fleksibiliteten i produktionen af biogas og dermed elektricitet.
Resultater
Der blev fundet methanpotentialer på omkring 270 NL CH4 pr. kg organisk tørstof, samt en synergieffekt på methanudbyttet fra halmdelen på 24 % i ensileringsforsøget på pilotskala. Derfor kan det konkluderes, at roetop-halmensilage kan erstatte organisk affald i biogasanlæggene. Hertil kommer, at opfugtningen af halmen under ensileringen synes at bevirke en øget pumpbarhed, og mindre tendens til flydelagsdannelse. Desuden blev der udført forsøg med at booste produktionen, ved løbende at tilsætte ensilage i en kontinuert driftsproces med kvæggylle. Et af forsøgene viste, at det var muligt at øge produktionen med en faktor 3 med kort varsel. Endelig er der udført økonomiberegninger for forskellige bjærgningsscenarier for roetop og halm. Analyserne viste råvareomkostninger for blandingsensilagen på 2,5 – 3 kr. pr. Nm3 CH4 indenfor 10 km afstand, ved markedspris. Denne pris er fuldt konkurrencedygtig med råvareprisen for fx majsensilage. Har man selv halmen, kan det gøres for 1,5 – 2 kr. pr. Nm3 CH4 indenfor 10 km.

Key figures

Periode:
2014 - 2017
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
0,99 mio.
Støttebeløb:
1,52 mio.
Støtteprocent:
61 %
Projektbudget:
2,51 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
64018-0049

Deltagere

AGROTECH A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
AGROTECH A/S 0.92 mio. 0.92 mio.
Aarhus Universitet 0.61 mio. 0.07 mio.

Kontakt

Kontakperson
Kurt Hjort-Gregersen
Adresse
Agro Food Park 15 8200 Århus N 40124639