Modelanalyser for klimavenlige energisystemer - IEA

Hovedaktiviteten har været deltagelse i halvårlige workshops, der har fokuseret på præsentationer af modelanalyser og anvendelse af ETSAP's modelværktøjer. De danske bidrag til disse workshops har været baseret på resultater fra samarbejdsprojekter, og det danske Forskningscenter for Energi, Miljø og Sundhed og DTU Klimacenter på Risø.

Projektbeskrivelse
Projektet skal fortsætte den danske deltagelse i ETSAP (Energy Technology Systems Analysis Programme), Anneks X under det nye Anneks XI 'JOint STudies for New And Mitigated Energy Systems (JOSTNAMES): Climate friendly, Secure and Productive Energy Systems'. Hovedaktiviteten bliver deltagelse i halvårlige workshops, der vil fokusere på præsentationer af modelanalyser og anvendelse af ETSAP's modelværktøjer, dvs. MARKAL/TIMES modelfamilien. Bidragene til disse workshops vil blive baseret på resultater fra tidligere, nuværende og fremtidige samarbejdsprojekter, f.eks. EU-projekterne NEEDS og RES2020 og det danske Forskningscenter for Energi, Miljø og Sundhed (CEEH). Resultater fra ETSAP's aktiviteter vil blive formidlet gennem deltagelse i workshops inden for det danske modelmiljø og på møder forud for ETSAP's halvårlige workshops. Det er et vigtigt formål at bidrage til danske modelstudier, der er i overensstemmelse med europæiske og globale modeller, f.eks ved deltagelse i analyser til opfølgning af beslutninger på COP 15 mødet i København i december 2009.
Resultater

Projektet havde til formål at fortsætte den danske deltagelse i IEAs 'Implementing Agreement' ETSAP (Energy Technology Systems Analysis Programme), Anneks X (2005-2007) under det følgende Anneks XI (2008-2010) ''JOint STudies for New And Mitigated Energy Systems (JOSTNAMES): Climate friendly, Secure and Productive Energy Systems''.

Hovedaktivitet har været deltagelse i halvårlige workshops, der har fokuseret på præsentationer af modelanalyser og anvendelse af ETSAP's modelværktøjer, dvs. MARKAL/TIMES modelfamilien. De danske bidrag til disse workshops har været baseret på resultater fra samarbejdsprojekter, f.eks. EU-projekterne NEEDS, RES2020 og EFDA-TIMES, og det danske Forskningscenter for Energi, Miljø og Sundhed (CEEH).

Hertil kommer bidrag fra det nyoprettede DTU Klimacenter på Risø, der deltager i arbejdet med ETSAPs flagskib, den globale TIAM-model. Denne model anvendes tillige i PhD-studier, der er startet i DTU Klimacenter. ETSAPs modeller anvendes desuden som værktøjer i andre projekter, f.eks. Analysis of potentials and costs of storage of CO2 in the Utsira aquifer in the North Sea" (Storage Utsira), der er gennemført af fem institutter under FENCO-ERANET og dansk finansiering under ForskEL-programmet.

Udover bidrag til ETSAPs workshop er resultaterne formidlet til andre konferencer og tidsskrifter. Stutrapporten fra projekter "IEA-ETSAP TIMES models in Denmark. Preliminary Edition, Risø-R-1774, March 2011" er en statusraport over samarbejdet med ETSAP og en opdatering af Risø-R-1656 ''Using the IEA ETSAP modelling tools for Denmark'' fra december 2008

Key figures

Periode:
2008 - 2011
Bevillingsår:
2008
Egen finansiering:
0,15 mio.
Støttebeløb:
0,51 mio.
Støtteprocent:
78 %
Projektbudget:
0,66 mio.

Kategori

Oprindelig title
Dansk deltagelse i IEAs Energy Technology Systems Analysis Programme, Anneks XI, 2008 - 2010
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
63011-0129

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.51 mio. 0.15 mio.

Kontakt

Kontakperson
Poul Erik Grohnheit,
Adresse
Øvr. Partnere: