Program for forskning i anvendt aeroelasticitet

Afdelingen for Vindenergi

Projektet indgår som en etårig fortsættelse af det mangeårige program for anvendt aeroelasticitet, og der har i 2006 været arbejdet på at videreudvikle værktøjer og modeller i det aeroelastiske designkompleks.

Projektbeskrivelse
Det er projektets overordnede formål at sikre udviklingen af et aeroelastisk designkompleks, som kan danne grundlag for næste generation af multi-MW vindmøller og muliggøre udvikling i nye designretninger. Projektet udgør et strategisk samarbejde mellem Risø, DTU og vindmølleindustrien, så et passende forhold mellem langsigtet strategisk forskning, anvendt forskning og teknologisk udvikling sikres. Projektet skal desuden ses i interaktion med andre projekter, samt støtte uddannelse inden for aeroelasticitet. Der vil således være resultatformidling til og fra andre forskningsprojekter uden for Det Aeroelastiske Forskningsprogram, idet de udviklede aerodynamiske og aeroelastiske værktøjer og metoder vil blive integreret og nye forskningsresultater vil blive udnyttet mest muligt. Endelig vil projektet være vigtigt for Master og Ph.D. uddannelserne, da det strategiske samarbejde sikrer relevansen af de udførte studier og de udførte studier vil bidrage væsentligt til forskningen. Projektet vil således være centralt for at fastholde Danmarks enestående position inden for aerodynamisk og aeroelastisk forskning som et element i visionen om 'Wind Power Hub'. For projektperioden på 1 år defineres følgende konkrete milepæle: 1) Afklaring af aerodynamik for rotor inkl. spinner og winglets. 2) Vindtunnelmålinger af ny profilserie. 3) Strategi for reduktion af laster og svingninger ved ekstrem vind (parkeret rotor/ idling). 4) Flutter og andre torsionssvingninger af vinger ved store udbøjninger. 5) Betydning af modellering af nacelle komponenter. 6) Vindgradientens betydning for effekten og samspil med cyklisk pitch
Resultater

Det drejer sig bl.a. om 3D Navier Stoke-modeller, aeroakustiske modeller, profil- og vingedesign, aeroelastiske koder og laster, aeroelastisk stabilitet og nye koncepter. Det er et strategisk samarbejde mellem industrien og forskningsmiljøerne og udgør rammen for forskeruddannelse. Projektet har derfor stor betydning for bestræbelserne på at fastholde Danmarks særlige position inden for aerodynamisk og aeroelastisk forskning.

Key figures

Periode:
2006 - 2008
Bevillingsår:
2006
Egen finansiering:
2,03 mio.
Støttebeløb:
3,49 mio.
Støtteprocent:
63 %
Projektbudget:
5,51 mio.

Kategori

Oprindelig title
Program for forskning i anvendt aeroelasticitet
Program
EFP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Journalnummer
33032-0083

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

Kontakt

Kontakperson
Bak, Christian
Adresse
Danmarks Tekniske Universitet. Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi. Afdelingen for Vindenergi
P.O. Box 49
DK-4000 Roskilde, Denmark
www.risoe.dtu.dk
Bak, Christian , 46775091, chba@risoe.dtu.dk
Øvr. Partnere: Danmarks Tekniske Universitet