SafeBESS

Center for Transport og Elektriske Systemer

SafeBESS-projektet vil præsentere sikre og pragmatiske anbefalinger til opstilling af stationære nettilsluttede batterianlæg. Ud fra international forskning samt bedste-praksis fra flere lande forberedes oplæg til vejledninger og tjeklister, suppleret med kursusprogram rettet mod forhandlere og formidlere af batterianlæg, montører og forbrugere.

Projektbeskrivelse

SafeBESS - sikre batterianlæg.

Projektet udvikler sikkerhedsregler og anbefalinger for sikre batterianlæg til danske forhold i et samarbejde på tværs af relevante brancher.

 

På baggrund af faldende priser på solceller og batterier forudsagde Energinet.dk i 2016, at Danmark står overfor en bølge af private batterianlæg i form af solcelle kombianlæg med måske 3,5GWh batterilager over 25 år. Solcellebranchen og autobranchen med bl.a. Tesla, Mercedes m.fl. står sammen med mange kinesiske firmaer klar med batteriløsninger til private.

 

Serøse leverandører i branchen er nervøse for manglende regler og de fleste kunders manglende kendskab til risici ved større batterier tilsluttet nettet. Risiko for ulykker kan reduceres markant ved at følge en række forholdsregler ved dimensionering, installation, drift og vedligeholdelse. Klare anbefalinger vil give seriøse leverandører af sikre batteri anlæg mulighed for fair konkurrence i forhold til de usikre anlæg, der ellers opstilles. Der er allerede set uheldige eksempler på batteriinstallationer til solcelleanlæg.

 

Ud fra international forskning samt bedste-praksis fra flere lande forbereder SafeBESS projektet oplæg til vejledninger og tjeklister samt en international konference om emnet i Danmark. Formidling sker bl.a. gennem kursusprogrammer rettet mod forhandlere og formidlere af batterianlæg, montører og forbrugere, dækkende fra beslutning af køb til nedtagning og bortskaffelse.

Resultater

SafeBESS har på baggrund af dansk og international best practice, udviklet vejledninger, checklister, kursusprogram og formidlingsmateriale for håndtering af sikkerhed ifm. produktion, installation, godkendelse og drift af stationære nettilsluttede batterianlæg. Uden klare regler kan private batterianlæg komme til at udgøre en sikkerhedsrisiko. Projektets resultater kan understøtte en øget udbredelse af batterier qua en forbedret kundetryghed og -oplevelse gennem en bedre rådgivning og oplysning om korrekt anvendelse af batterier. Det kan bidrage med positive effekter i forhold til de energipolitiske mål om bl.a. at fortrænge CO2 og sikre en øget uafhængighed af fossile brændsler.

Key figures

Periode:
2017 - 2018
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
1,44 mio.
Støttebeløb:
1,69 mio.
Støtteprocent:
54 %
Projektbudget:
3,13 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64017-0023

Dokumenter

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut 0.91 mio. 0.49 mio.
Lithium Balance A/S 0.27 mio. 0.18 mio.
Eniig Forsyning A/S 0.41 mio. 0.62 mio.
TEKNIQ 0.10 mio. 0.15 mio.

Kontakt

Kontakperson
Kjeld Nørregaard
Adresse

Kongsvang Allé 29,

8000 Aarhus C