Thermal lagring (HTES)

Projektet ‘HTES’ (High Temperature Energy Storage) søger at demonstrere en ny teknologi til sæsonlagring. Projektet vil lagre varme energi i kalkstenslag i undergrunden (~600m dybde) under Storkøbenhavn, se på hvordan systemet praktisk implementeres i fjernvarmenettet samt opnå operationel erfaring med teknologien frem mod en kommercialisering.

Projektbeskrivelse

Effektiviteten af et energi system bestemmes af summen af dets komponenter. Vi befinder os i en transitionsfase mod det fossil-frie samfund, hvor vi effektivt skal udnytte naturens grønne kilder såsom vind, jordvarme samt solen. Energilagring vil i de kommende år blive en vigtig del af det samlede Danske energisystem, som et nødvendig element for at kunne udjævne variationen mellem produktion og forbrug.

 

Løsningen er at bygge lagring ind i energisystemet. Projektet ’HTES’ søger at demonstrere et nyt koncept for sæsonlagring. Projektet vil lagre energi som varme i kalken (~i 600m dybde) under Storkøbenhavn, vurdere hvordan det praktisk implementeres i fjernvarmeinfrastruktur samt opnår operationelle erfaringer medhenblik på kommercialisering.

 

Princippet bag systemet er at ved overskudsproduktion af varme – typisk under sommer – gemmes varmen i et reservoirlager i undergrunden. Fordelen med HTES er størrelsen af lagringssystemet, samt det næsten ubegrænsede kapacitet til at modtage overskudsenergi. Når aftag – f.eks. om vinteren – overstiger normal produktion, aktiveres lageret og varmen produceres, gennem varmevekslere, tilbage i fjernvarmesystemet.

 

Varme til HTES systemet vil komme fra drift af CHP enheder, industriel overskudsvarme, samt overskudsvarme fra solfelter.

Resultater

Thermal storage projektet er delt i tre faser, hvoraf dette projekt har udgjort fase 1. Projektets resultater viser, at viden indenfor feltet er mangelfuld. Dette betyder, at projektet har arbejdet med en række antagelser/teser baseret på bedst mulige vurdering af teknologi, reservoirmæssige forhold, geologi og ikke mindst kommercielle minimumsmål.

Projektet har vist, at det er teknisk muligt under særlige forudsætninger og har peget på nødvendige og uddybende undersøgelser, som bl.a. indebærer en efterforskningsboring for at kunne indskrænke løsningsrummet. Derudover er der fortaget en række simuleringer for at eftervise projektets formål og underliggende teser. Der er modelleret et produktionsscenarie hvor det er muligt at ændre på en lang række parametre så som porøsitet, permeabilitet og transmissivitet af kalken i reservoirzonen. Der er endvidere simuleret på en model, hvori der opereres med at indføre kunstige tiltag såsom hydrologisk stimulering og indpumpning af proppanter. Produktionsscenariet er simuleret for at få et løsningsrum for bl.a. potentielle produktionsrater og det termiske tab for lagring. Herved er det muligt at beregne effektiviteten af lagret.

Det er også gennemført en modellering af forskellig forsyningsformer, som kan producerer varme, herunder forbrænding af affald, flis og træpiller, termiske solfangere, overskudsvarme fra industriel produktion samt el produceret fra vind og konverteret med elkedler. Disse simuleringer har vist hvordan dynamikken i produktionsformerne har en stor indvirkning på lagerformen og bl.a. vist at termiske solfangere kræver hurtigt virkende lagerformer, som kan klare højintensitetsinput fra sol midt på dagen.

Projektet er ikke modnet til et stadie hvor udbredelse af resultaterne kan stå alene i kontekst af en hjemmeside. Men GEUS vil bl.a. publicere deres delresultater på dybgeotermi.geus.dk.

Key figures

Periode:
2016 - 2017
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
1,48 mio.
Støttebeløb:
3,82 mio.
Støtteprocent:
72 %
Projektbudget:
5,30 mio.

Kategori

Oprindelig title
Thermal lagring (HTES)
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64016-0014

Dokumenter

Deltagere

Ross DK A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Ross DK A/S 0.76 mio. 0.62 mio.
Geo 0.10 mio. 0.10 mio.
Awell 0.03 mio. 0.02 mio.
Ingeniør Huse Aps 0.24 mio. 0.20 mio.
OE3i 0.44 mio. 0.29 mio.
GEUS 1.51 mio. 0.17 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.76 mio. 0.08 mio.

Kontakt

Kontakperson
Lars Andersen
Adresse

Bentzonsvej 6-8

2000 Frederiksberg