Udvikling af elektrofilter til biobrændselsanlæg

Formålet med projektet er at udvikle en effektivt og økonomisk løsning af røg fra biomassefyrede kedler – primært halm og flis. Der vil være et globalt marked for det fuldt udviklede produkt. På længere sigt vil teknologien bidrage til øget anvendelse af biomasse i stedet for fossilt brændsel og dermed reducere CO2-udledning.

Projektbeskrivelse

Projektets formål er at udvikle et prisbilligt og driftssikkert røggasfilter, beregnet for mindre halm og flisfyr. Som udgangspunkt for udviklingsarbejdet benyttes en prototype på et røggasfilter, der blev udviklet i et tidligere projekt, og som gav gode resultater. Ved forbrænding af halm emitteres normalt store mængder af meget finkornet støv fra skorstenen. Støvet er så finkornet, at det ikke kan udskilles med en cyklon. Ved store halmfyrede anlæg benyttes posefiltre til at rense røgen for støv. Ved mindre halmfyrede kedler er der i Danmark p.t. ingen grænseværdig for støvemission fra halmfyr landzone. Men fra 1. januar 2018, gælder den fælles europæiske standard EN 303-5 også for mindre halmfyrede kedler i Danmark. Det vil sige, at grænseværdien for automatisk fyrede kedler bliver på 40 mg støv pr. normal-m³ røggas. Med traditionel teknik kan denne grænseværdi kun overholdes, hvis der benyttes et posefilter. Et posefilter er imidlertid forholdsvis dyrt både i indkøb og i drift, idet der kræves en stor røgsuger for at overvinde tryktabet over filtret. Filterposerne er desuden sårbare over for høje røggastemperaturer, hvilket ofte forekommer ved mindre halmkedler. Der vil derfor være en forholdsvis stor løbende driftsomkostning til udskiftning af filterposer i et posefilter. I dette projekt udvikles et røggasfilter til mindre halmkedler, som er enkelt og prisbilligt, og som har lavet tryktab og dermed et lavt energiforbrug. Filteret indeholder kun få bevægelige dele, så driftsomkostningerne til vedligeholdelse vil være lave.

Projektet er inddelt i tre arbejdspakker: I arbejdspakke 1 renoveres/ombygges den eksisterende prototype, idet alle kendte svagheder ved prototypen forsøges optimeret bedst muligt. På baggrund af erfaringer, med den optimerede prototype, fremstilles i arbejdspakke 2 en ny prototype, som er tilpasset en 200 kW kedel. Denne prototype testes over længere tid hos AU Foulum, og de enkelte komponenter færdigudvikles med henblik på en fremtidig produktion. I arbejdspakke 3 fremstilles den produktionsmodnede prototype, som først testes hos AU Foulum og dernæst over længere tid på et halmfyr i praksis.
Udviklingen af et effektivt og prisbilligt røggasfilter til mindre biomassefyrede kedler er af afgørende betydning for, om disse kedler på sigt stadig vil kunne benyttes både her i Danmark og i resten af Europa. Der er et stort halmoverskud i hele Europa, som i så fald ville kunne benyttes i disse kedler, hvilket reducerer CO2 emissionen og mindsker forbruget af fossile brændsler. Projektet vil således kunne medvirke til at opfylde de danske politiske mål om 100 procent vedvarende energi i 2050.

Resultater

Formålet med projektet var at udvikle en effektiv og økonomisk løsning på rensning af røg fra biomassefyrede kedler – primært baseret på halm og flis. Teknologien vil kunne bidrage til øget anvendelse af biomasse i stedet for fossilt brændsel og dermed reducere CO2-udledning.

I projektet er der udviklet et røgrensningsfilter baseret på elektrofilter princippet. Basis filtret er konstrueret til et 200kW biomassekedel med automatisk indfyring. Resultater har vist, at filtret er i stand til at rense røg med en effektivitet på 98% for halmfyring og 99% for flisfyring. Efter en langtidstest med kontinuerlig drift i 3 måneder var emissionen 23 og 22 mg pr nm3 røg fra henholdsvis halm og flisfyring. Filtret er klar til kommerciel markedsføring.

Key figures

Periode:
2014 - 2016
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
1,43 mio.
Støttebeløb:
2,87 mio.
Støtteprocent:
67 %
Projektbudget:
4,30 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
64014-0132

Dokumenter

Deltagere

Maskinfabrikken REKA (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Maskinfabrikken REKA 1.07 mio. 1.07 mio.
Aarhus Universitet 1.63 mio. 0.18 mio.
Magnussen & Speiermann 0.18 mio. 0.18 mio.