Vurdering af sol-ressourcer i Danmark - IEA

Nye referenceår betyder, at der eksisterer et bedre grundlag for at kunne lave simuleringer af bygninger, solvarmeanlæg m.m. Dette er essentielt for energioptimeringer, hvilke igen er essentielle for minimering af CO2-udledninger..

Projektbeskrivelse

I dette projekt vil der blive lavet design reference år (DRY) og generel statistik for de meteorologiske parametre, der er væsentlige for solenergianlæg. DRY er samlingen af meteorologiske data fra en given målestation arrangerede som 8760 (365 dage x 24 timer) sæt af time-værdier. Et DRY er ikke det samme som en klima-normal, da de ikke er gennemsnitsværdier af de meteorologiske parametre, men er sammensatte af udvalgte måneder fra udvalgte målestationer. Disse måneder er udvalgt ud fra 10 eller flere års data, hvori månederne har repræsentative gennemsnitsværdier og standardafvigelser. Ved at lave reference år på denne måde, bevares ægte frekvenser, sekvenser og korrelationer for de inkluderede parametre. Standarden for at lave DRY blev lavet af en arbejdsgruppe under det Internationale Energi Agentur: IEA-SHC Task 9 Subtask E: ''Radiation Data and Pyranometry, Representative Design Years'' (strålingsdata og solstrålingsmålinger, repræsentative design år)

Resultater

Nye reference år med de væsentligste meteorologiske parametre for optimalt design og drift af solvarmeanlæg i Danmark er blevet udarbejdet. Data til dise kommer primært fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). DMI data fra tiårs-perioden 2001-2010 er blevet brugt. Desuden er estimerede diffuse solare irradianser blevet beregnet til reference året af deltagerne fra Danmarks Tekniske Universitets Institut for Byggeri og Anlæg (DTU Byg). Disse estimater er baserede på flere års målinger af både globalstråling og diffuse solare irradianser. DMI's globalstrålingsdata er blevet statistisk behandlet; nøgletal der beskriver variabiliteten af globalstråling i Danmark er blevet udregnet.

I løbet af projektet har vi mødt meget interesse som de nye referenceår. Disse er vidt brugt til at lave realistiske simuleringer, hvori vejret er vigtigt. Referenceårene, som der er nu, indeholder primært parametre vigtige for solvarmeanlæg. De vil kunne bruges som basis for udvidelse med parametre, der er vigtige for andre formål.

DTU Byg har testet referenceårene ved at lave simuleringer af solvarmeanlæg i forskellige egne af Danmark. Den årlige ydelse for disse ud fra de nye referenceår er for Bornholm fundet til at være op til 34% højere end for de gamle referenceår. For de andre danske områder ses i simuleringer med de nye referenceår forskelle fra -2% til +25% i ydelsen i forhold til, når disse blev gjort med de gamle referenceår.

Key figures

Periode:
2011 - 2012
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
0,40 mio.
Støttebeløb:
0,55 mio.
Støtteprocent:
58 %
Projektbudget:
0,96 mio.

Kategori

Oprindelig title
Solar Resource Assessment in Denmark ( (IEA-SHC deltagelse)
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
IEA
Journalnummer
64011-0085

Deltagere

Danmarks Meteorologiske Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Meteorologiske Institut 0.37 mio. 0.37 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.18 mio. 0.03 mio.

Kontakt

Kontakperson
Nielsen, Kristian P.
Adresse

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Meteorologiske Modelsystemer (FM)
Lyngbyvej 100
DK-2100 København Ø
www.dmi.dk
Nielsen, Kristian P. , 39157500, epost@dmi.dk
Øvr. Partnere: Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Byggeri og Anlæg (DTU Byg)

Email
kpn@dmi.dk