Evaluering af indlejret energi og CO2 fra byggematerialer, udvidelse

Institut for Byggeri, By og Miljø

Formålet med projektet er at arbejde med indlejret energi og udledning af drivhusgasser ved produktion af byggematerialer for bygninger sammen med en række internationale samarbejdspartnere i IEA regi. Projektets formål er at udvikle en solid viden på området, samt udvikle en vejledning for hvorledes dette kan evalueres og identificere fremgangsmåder for hvorledes dette kan reduceres i byggeriet.

Formålet med projektet var at arbejde med indlejret energi og udledning af drivhusgasser ved produktion af byggematerialer for bygninger sammen med en række internationale samarbejdspartnere i IEA regi. Hensigten var at etablere en solid viden og udvikle en vejledning for hvorledes dette kan evalueres og identificere fremgangsmåder for hvorledes mængden af indlejret energi kan reduceres i byggeriet.
Projektbeskrivelse

Formålet med nærværende projekt er at arbejde med indlejret energi og udledning af drivhusgasser ved produktion af byggematerialer for bygninger sammen med en række internationale samarbejdspartnere i IEA regi. Projektets formål er således, at: - Udvikle en solid viden om indlejret energi i bygninger og udledning af drivhusgasser ved produktion af byggematerialer. - Udvikle vejledning over metoder for hvorledes indlejret energi i bygninger og udledning af drivhusgasser evalueres. - Identificere fremgangsmåder for bygningsdesign med lavere indlejret energi i bygninger og udledning af drivhusgasser ved produktion af byggematerialer. Projektet gennemføres som et 3-årigt forløb med start 01.07.2012 og afslutning 30.06.2015. Danmark vil indgå som subtask-leder for subtask 4, samt indgå som almindelig projektdeltager i øvrige subtasks. Projektet forventes at generere en øget viden for Danmark omkring indlejret energi i bygninger og udledning af drivhusgasser ved fremstilling af byggematerialer, som forventes at kunne få en øget betydning i fremtidige danske bygningsreglementer. Her henvises også til den nye europæiske byggevareforordning (CPR), de europæiske standarder under TC 350 og EU Roadmap for ressourceeffektiv Europa, hvor livscyklusvurdering af byggerimaterialer og bygninger for øget fokus – og herunder indlejret energi og udledning af drivhusgasser. Projektet er en udvidelse af EUDP projekt nr. 64012-0133.

Resultater

Den danske deltagelse i projektet har bestået i indsamling af omfattende viden om indlejret energi og indlejrede drivhusgasemissioner relateret til bygninger, et emne som menes at blive bragt i fokus i den nærmeste fremtid i Danmark såvel som internationalt. De danske deltagere har haft en vigtig rolle i subtask 4, både som subtask-leder og vigtig bidragsyder til følgende tre uafhængige publikationer:

  • Subtask 4 report; Recommendations for the reduction of embodied greenhouse gasses and embodied energy from buildings
  • Subtask 4: Case study collection report
  • Guideline for designers and consultants-part 2.

Som formand for redaktionsgruppen for Anneks 57, har den danske deltagelse også sikret et bredt indblik og viden om alle subtasks og publikationer fra Anneks 57, en viden som kan overføres til overvejelser vedrørende mulige fremtidige krav for indlejret energi og indlejrede drivhusgasemissioner relateret til bygninger i Danmark.

Projektet er en videreførelse af et nu afsluttet Task 47, hvor EUDP har støttet via j.nr. 64012-0113

Key figures

Periode:
2013 - 2016
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
0,11 mio.
Støttebeløb:
0,60 mio.
Støtteprocent:
85 %
Projektbudget:
0,70 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Formidling
Journalnummer
64013-0176

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.60 mio. 0.11 mio.