Urban Waste Hydrofaction

Hydrofaction teknologien i relation til omsætning af sorteret organisk husholdnings affald og spildevandsslam med højt askeindhold til grønne transportbrændsler for tung transport. Et særligt fokus vil være etablering slid data på nøgle komponenter som følge af det høje aske indhold, samt general processerbarhed og tolerance grænser for forurenings komponenter i det sorterede affald.

Projektbeskrivelse

Projektet er motiveret af et behov for at afklare centrale teknologiske risici for anvendelse af Hydrofaction teknologien i relation til omsætning af sorteret organisk husholdningsaffald og spildevandsslam med højt askeindhold til grønne transportbrændsler. Herved forventes teknologien modnet til et niveau, hvor den udgør en attraktiv løsning for sorteret organisk husholdningsaffald for Aalborg Forsyning Renovation. Samtidig eller i kombination hermed, er det et mål at demonstrere teknologien som en effektiv og robust cirkulær løsning for omsætning af spildevandsslam for Aalborg forsyning Kloak. I begge tilfælde er det et mål at demonstrere høj energieffektivitet og høj fosfor genvinding med fuld omsætning af miljøskadelige stoffer, og derved demonstrere teknologien som en attraktiv cirkulær løsning i forhold til alternative løsninger. Der vil i denne fase af projektet være særlig fokus på procesmæssige risici som relaterer sit til de specifikke affaldsstrømme, herunder effekter af højt aske indhold på slid på nøgle komponenter og generel processerbarhed, ligesom præliminære masse- og energibalancer samt tolerance grænser for indhold af eventuelle forurening efter sortering vil blive etableret. 

Resultater

Formålet med dette projekt var at teste en trykkogningsbaseret proces (hydrothermal liquifaction – HTL) med henblik på at omdanne spildevandsslam og organisk byaffald til bioråolie. Projektets hovedaktiviteter omhandlede sortering og forbehandling af affaldsstrømmene, modificering af Aalborg Universitets eksisterende HTLpilotanlæg så det kunne anvendes til affaldsbiomasserne, test af HTL-anlægget samt undersøgelser af mulighederne for at genanvende fosforindholdet i affaldsbiomasserne. Ved projektets afslutning havde projektet behandlet de centrale procestrin relateret til omdannelse af affaldsstrømme ved bl.a. at have:
- Påvist at spildevandsslam og husholdningsaffald kan anvendes i processen, herunder validering af, at forbehandlet biomasse fra sorteret organisk husholdningsaffald kan anvendes i Hydrofaction.
- Udviklet kritiske designdata samt afhjulpet risici for potentielt omfattende slid på pumper i anlæg.
- Demonstreret to affaldsstrømme (spildevandsslam og husholdningsaffald) fra byområder i pilotanlæg på Aalborg Universitet samt demonstration af genvindingspotentialet af fosfor og andre mineralske næringsstoffer.
Projektet har skabt et forbedret videngrundlag for at komme tæt på en beslutning om et fuldskala demonstrationsanlæg. Flere risici er blevet løst, men der udestår fortsat udfordringer bl.a. omkring pumpesystemer og i
relation til optimering og test af separation af produkter (olie, gas, kvælstof, mineraler og procesvand).

De fortsat udestående teknologiske udfordringer vurderes at blive håndteret i nyt EUDP-projekt, BiogasOil, hvor resultater skal anvendes i en investeringsbeslutning om et kommercielt anlæg med en produktion på 50-100 ton bioolie pr. dag. Nature Energy er trådt ind konsortiet som kommerciel partner.

 

 

Key figures

Periode:
2019 - 2021
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
7,10 mio.
Støttebeløb:
10,00 mio.
Støtteprocent:
58 %
Projektbudget:
17,10 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
64019-0075

Deltagere

STEEPER ENERGY ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
STEEPER ENERGY ApS 5.84 mio. 3.89 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 4.16 mio. 1.78 mio.
I/S RENO-NORD 0.39 mio.
Aalborg kloak A/S 0.39 mio.
Aalborg kommune 0.65 mio.

Kontakt

Kontakperson
Steen Brummerstedt Iversen
Adresse

Sandbjergvej 11, 2970

Telefon: +4522102518